Over de Freesia... - Website Van Os Freesia's

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Over de Freesia...

Consument / bloemist

Het was de Duitse arts Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795-1876) die in Zuid-Afrika voor het eerst kennismaakt met een bijzondere  bloem, die inmiddels zijn naam draagt. Freese was direct gefascineerd door de bloem en heeft deze mee naar Europa genomen. De geslachtsnaam Freesia werd voor het eerst gepubliceerd door de Duitse botanicus Klatt in 1866. Die 'verbeterde' de naam Freese tot Freesia. Sindsdien heeft de Freesia een lange weg van veredelen doorlopen en is de teelt onder glas sinds de jaren vijftig sterk gegroeid en geprofessionaliseerd. Door de veredeling is een verscheidenheid aan kleuren ontstaan en waarbij de frisse geur van de Freesia  de bloem werkelijk uniek maakt. Nog steeds zijn veredelaars bezig met het verbeteren van soorten, kleuren en geuren.

De freesia is een knolgewas uit de familie van de Iridaceae waar ook de Iris en Gladiolus toe behoren. Met zijn elegante takopbouw en mooie kam met bloemen is de freesia een uitzonderlijke bloem. Een freesia-tak bestaat uit een steel en meerdere zijtakjes (haken) en de bloeiwijze met allemaal knoppen op een rijtje (de kam).

De freesia is terug te vinden in boeketten en arrangementen, maar ook als bos is het een decoratieve aanwinst in elk interieur. De Freesia heeft een tijdlang een oubollig imago gehad, doordat vooral veel oudere mensen de bloem kochten. Door de bloem in moderne, trendy arrangementen toe te passen is het mogelijk er een eigentijdse bloem van te maken waar een breed publiek van kan genieten. De Freesia  is een prachtige bloem die z'n liefhebbers continu verrast met nieuwe variëteiten en verschijningsvormen. De heerlijke geur en de eigenschap dat de freesia bloem voor bloem tot ontwikkeling komt, dus elke dag mooier wordt, maken de freesia uniek!

 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu