Historie - Website Van Os Freesia's

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Historie

Het bedrijf

* Klik op de foto voor een vergroting.

De historie van Van Os Freesia's gaat terug tot in de negentiende eeuw. Op de foto hiernaast omstreeks 1900, staat Klaas van Os (op de ladder, over-overgrootvader van de huidige eigenaren van Van Os Freesia's) in een zogehete muurkas waarin hij druiven teelde in Poeldijk. Muurkassen waren een van de eerste kassen, dus het begin van de glastuinbouw in Nederland. Zoon Piet zette het familiebedrijf later voort.

In het begin van de vorige eeuw teelde Piet van Os (rechts op de ladder, overgrootvader) druiven en ander fruit in Poeldijk. Hij teelde in zogehete druivenserres, de voorloper van de kassen zoals we die nu kennen. Ook zoon Nico (linksonderaan de ladder, 1904-1972, opa van de huidige eigenaren van Van Os Freesia's) moest al op jonge leeftijd meehelpen in het bedrijf. Gezien het jong overlijden van zijn vader heeft hij het bedrijf al op 15 jarige leeftijd voortgezet.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is Nico van Os een bedrijf begonnen achteraan de Uithofslaan in Den Haag. Op dit bedrijf van zo'n 1 hectare teelde hij diverse soorten bloemen en groenten. Met de crisisjaren rond oorlog maakte het bedrijf moeilijke tijden door. Zoals in vele tuindersgezinnen werkte destijds het hele gezin (12 kinderen) mee om het bedrijf en het huishouden draaiende te houden. De zonen Nico en Jan (1945, vader van de huidige eigenaren) zette het familiebedrijf aan de Uithofslaan voort. Halverwege jaren zeventig ging Jan alleen verder met het bedrijf in Den Haag.

Al sinds de beginjaren van de freesiateelt in Nederland teelt de familie van Os ook freesia's. Op de foto hiernaast uit omstreeks 1953, staat de kleine Jan van Os al tussen de freesia's in een rolkas aan de Uithofslaan in Den Haag. In de jaren erna heeft Jan van Os (zoals gebruikelijk destijds) diverse andere teelten naast de freesia's gehad, maar de freesiateelt is altijd de basis geweest voor het bedrijf. Sinds 1975 is het bedrijf volledig gespecialiseerd in de teelt van freesia's.

Vanaf de jaren vijftig waren er zeer veel bedrijven die ook freesia's teelden. Het areaal freesia's nam sterk toe. Door de lage gewassen was het oogsten van freesia's, maar ook de teeltwisselingen door het vele handwerk, zwaar werk. Teeltsnelheid, arbeidsomstandigheden en productie zijn sinds die jaren sterk verbeterd door nieuwe technieken en nieuwe rassen.

Het bedrijf aan de Uithofslaan in Den Haag van bijna 1 hectare is altijd met de tijd meegegaan. Het bedrijf heeft steeds onderdeel uitgemaakt van alle ontwikkeling in de Nederlandse tuinbouw en ook specifiek ontwikkelingen in de freesiateelt. Deze specifieke ontwikkelingen hebben gezorgd voor professionalisering van de freesiabedrijven. In de loop der jaren zijn de kassen, bedrijfsruimten, installaties en machines steeds vervangen, zodat steeds de meest moderne technieken konden worden toegepast voor de teelt van freesia's.

Zo is sinds de jaren tachtig grondkoeling geïnstalleerd. Beïnvloeding van de grondtemperatuur is noodzakelijk om de ontwikkeling van de freesiaplant te sturen. In de jaren negentig is Van Os begonnen met assimilatiebelichting om zo ook de wintermaanden, dus jaarrond kwalitatief goede freesia's te kunnen telen. De kwaliteit en het aantal stelen per m2 is door deze ontwikkelingen sterk verbeterd en heeft de freesiateelt een belangrijke duw in de rug gegeven.

Na afronding van de tuinbouwschool komt in de jaren negentig ook zoon Arjan (1973, huidige eigenaar) in het bedrijf. Arjan is (net als zijn vader) letterlijk tussen de freesia's opgegroeid en heeft alle kneepjes van het vak van zijn vader geleerd.  

Op het bedrijf aan de Uithofslaan werden rond 1990 nieuwe kassen en een nieuwe bedrijfsruimte gebouwd. Het bedrijf voldeed weer helemaal aan 'de eisen van de tijd'.

In 2001 is het bedrijf aan de Uithofslaan door de gemeente Den Haag weggekocht voor woningbouw. Sinds eind 2001 is Van Os Freesia's gevestigd aan de Bospolder in Honselersdijk, op een steenworp afstand van Bloemenveiling FloraHolland. In 2001 is er 1,5 hectare kas gebouwd voorzien van de modernste technieken. Ook is er een bedrijfsruimte gebouwd voor de verwerking en het prepareren van knollen. Klik op de onderstaande foto voor een foto-reportage van de bouw.

In 2003 is er nog eens 1 hectare bijgebouwd en komt ook zoon Edwin (1979, huidige  eigenaar) in het bedrijf, na afronding van zijn studie bedrijfskunde aan de Hogere Tuinbouwschool. In 2008 is een naastgelegen bedrijf van 7000 m2 aangekocht en aangepast voor de vermeerdering van freesiaknollen. Van Os Freesia's, nu 3,2 hectare groot, volgt nog steeds alle ontwikkeling om zo nodig te investeren in verbeteringen op het gebied van arbeid, energie, milieu, teelttechniek, enz.

Kortom, het bedrijf heeft alle ontwikkeling in de Nederlandse tuinbouw meegemaakt. Van kolen stoken, naar olie, tot gas en warmtepomp. En van muurkas naar druivenserre, van rolkas naar breedkapper tot een ruim 5 meter hoge moderne kas. Van de veilingschuit tot vrachtwagen. De eerste elektriciteit, pompen, beregening, computers, enz. Maar ook ontwikkelingen specifiek op het gebied van de freesiateelt heeft de familie van Os altijd gevolgd en toegepast. Van Os Freesia's is dus een bedrijf met een rijk verleden, maar gericht op de toekomst!

Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu